VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd stelt teleur met toekomstige winst- en dividendgroei

Ruim een jaar geleden is het dat verzekeraar Delta Lloyd naar de beurs ging. Tijd voor een tussenbalans. Die is niet al te positief.

Het is goed gebruik van beursgenoteerde bedrijven om regelmatig plannen en prognoses door te spreken met investeerders en analisten.

Zo'n Investor Day doet de koers van een beursfonds meestal goed. Zo steeg recent het aandeel TomTom fors na presentaties van het TomTom-bestuur tijdens een dergelijke samenkomst.

De eerste Investor Day van Delta Lloyd viel minder in de smaak. Na ruim een jaar beursnotering, komt de verzekeraar met een teleurstellende prognose voor de verwachte groei voor 2011 en 2012 van het operationeel resultaat en het dividend.

Ten opzichte van de nog onbekende resultaten over 2010 verwacht Delta Lloyd voor 2011 en 2012 een winst- en dividendstijging van ten minste 3 procent. Dat ligt beduidend lager dan de gemiddelde verwachting van analisten. De koers daalde.

Delta Lloyd publiceerde ook al zwakke halfjaarcijfers. Het genormaliseerde operationele resultaat steeg over de eerste zes maanden met 5 procent tot 167 miljoen euro, terwijl analisten gemiddeld op 180 miljoen euro hadden gerekend.

Verwachting en teleurstelling
Beleggers hebben tot op heden nog weinig plezier beleefd aan het aandeel Delta Lloyd. De stukken werden op 2 november 2009 geïntroduceerd tegen een prijs van 16 euro en noteert nu 10 procent lager op 14,42 euro. De AEX is in die periode met 12 procent gestegen. Een tussentijds dividend van 0,50 euro verzacht de pijn een beetje.

De voorziene groei valt de markt behoorlijk zwaar tegen, zeker afgezet tegen de stevige kostenbesparingen die het Amsterdamse concern verwacht te realiseren. Volgens Bloomberg rekenden analisten gemiddeld op een winstgroei van 8,6 procent in 2011 en 5,3 procent in 2012.

Delta Lloyd wil circa 40-45 procent van het operationeel resultaat na belastingen en belang derden als dividend uitkeren. Het operationeel resultaat is het winstcijfer gecorrigeerd voor beleggingsresultaten. Puur het resultaat dus van het verzekeringsbedrijf.

Kostenbesparingen
Verzekeraars hebben het de laatste jaren zwaar. Mensen leven langer, de rente is historisch laag, de animo voor producten van financiële dienstverleners is tanende en de concurrentie is moordend. Delta Lloyd zet dan ook zwaar in op kostenbesparingen. Een must dus om druk op marges het hoofd te bieden.

Voor dit jaar liggen de besparingen van 50 miljoen euro tot een operationeel kostenniveau van 950 miljoen op schema. In 2012 dient de kostenbasis met nog eens 100 miljoen te worden teruggebracht. Delta Lloyd denkt daarmee het negatieve effect dat mensen langer leven te kunnen compenseren.

De kostenbesparing moet komen uit het vereenvoudigen van organisatie en productenpalet. Kern bij de vereenvoudiging van de organisatiestructuur is een duidelijke scheiding tussen de commerciële kant van de onderneming (merken, marketing en verkoop) en de ontwikkeling, administratie en verwerking van producten.

Ook de klant zou hierdoor beter bediend kunnen worden. Want ook Delta Lloyd predikt het nieuwe credo van de financiële wereld: de klant centraal.




Gerelateerde artikelen